KD's Hunter v.d. Amandelgaard.Onze import reu uit de USA.Foto 2005

KD's Hunter v.d. Amandelgaard.Onze import reu uit de USA.Foto 2005

 Informatie over het ras...             

Een hedendaagse Toller is een middelgrootte, krachtige, compacte, goed gespierde uitgebalanceerde hond die een hoge graad van intelligentie, alertheid en wil om te werken bezit.

De Toller is tevens het kleinste retriever ras wat hem/haar ook ideaal maakt als gezinshond maar ook als werkhond. De Toller is slim hondje waarmee de eigenaar prettig kan trainen op een kynologische vereniging of jachttraining kan volgen bij een gebruikshonden vereniging. De Toller is geen hond voor driemaal daags even rond het huis uitlaten. Hiervan geraakt hij echt gestresst. De Toller is in zijn element als hij een tennisbal of dummy uit het water mag apporteren. Het is een groot liefhebber van zwemmen .Ook een Toller dient gewoon opgevoed te worden en onderaan de hiërarchie in huis te staan.

De gezichtsuitdrukking van de Toller is er een van intelligente berusting echter op het moment dat er een bal of dummy in het spel is veranderd dit naar een schrandere oplettende blik waar de werklust vanaf straalt. Een Toller mag eenmaal volwassen terughoudend, maar nooit agressief of angstig zijn.

.............................................................................................................................................................................................................................................................

Spreekt het bovenstaande u nog altijd aan?

Misschien is het dan tijd u aan te melden bij de ras vereniging : de Vereniging van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Ook kunt u eens gaan kijken bij diverse fokkers,of bij Toller evenementen,zodat u meer en meer kennis maakt met het ras en de fokkers.Kies altijd een fokker waarbij u zich prettig voelt ,en die aangesloten is bij de club,zodat de kans van slagen voor een goede pup zo optimaal mogelijk is. De club fokkers moeten zich namelijk houden aan bepaalde regels die in een fok reglement bijeen zijn gebracht. Daardoor zullen de ouders van uw toekomstige pup aan een aantal eisen moeten voldoen,om zo een zo gezond mogelijke pup te fokken. Hou rekening met een wachtlijst,deze zal zeker enkele maanden tot soms wel een jaar zijn! Maar de echte toller liefhebber heeft deze wachttijd er natuurlijk graag voor over.

Als u zover bent dat de pup in huis komt,bereid u zich daarop dan goed voor. Neem alle tijd,mocht u niet hele dagen vrij zijn,neem dan tenminste enkele weken vrij. Daarna begint de opvoeding. Daarin moet u zich zeker niet vergissen. Een toller pup is een erg energiek en leerzaam pupje. Zorg dan ook dat er enkele rust momenten voor de pup zijn. Van te voren heeft u alle tijd gehad een goede honden school te vinden voor uw pup,en zodra de pup alle entingen gehad heeft,dus als hij/zij ca. 13 weken is,gaat u met uw pup deze hondenschool bezoeken voor de puppy cursus. Ook als u al vaker een hond heeft gehad,raden we dit toch ten zeerste aan,omdat het tevens een deel van de socialisatie is. Thuis doet u de oefeningen aldaar geleerd trouw na. Wees in uw opvoeding zeer consequent , maar voed hem/haar wel met zachte hand op. Als de puppy cursus doorlopen is,is het zeer raadzaam deze te laten vervolgen door een elementaire gehoorzaamheids cursus o.i.d.  Het is heel goed vooral het eerste jaar niet te bezuinigen op gehoorzaamheids cursussen,daar u er jaren lang plezier van zult hebben als u een opgevoede goed luisteren toller heeft. Als de hond lichamelijk is uit gegroeid kunt u daarnaast natuurlijk ook op het sportieve vlak het een en ander met uw toller gaan doen,zoals fly -ball // behendigheid // doggy -dancing // frisbee ect.

Wat u toller ook helemaal het einde zal vinden is de jachttraining.  Jacht trainig is te volgen met zowel "wild" als met dummy´s. Beide zullen de toller een groot plezier verschaffen. Ook zijn er in deze tak van sport diverse zg. Diploma dagen georganiseerd. Op deze dagen zijn ook andere retrievers aanwezig,en de honden worden er per onderdeel beoordeeld. De punten die men behaald worden opgeteld en dan zal blijken of het beoogde diploma is gehaald. Voor de beginnende toller is er het C diploma te behalen,en dat kan op klimmen naar het A diploma. Het zijn tevens heerlijke dagen om weer eens bij te praten met andere liefhebbers, zittend op uw krukje midden in de natuur!U leest,vele zaken zijn mogelijk met uw jonge toller. Bedenk dat een toller die alleen thuis gehouden word,zonder enig vertier,een ernstig depressieve toller zal opleveren. Het is een MUST naast de dagelijkse beslommeringen uw tollers iets extra´s te geven. Dit betekend  naast de dagelijkse rondjes wandelen,minstens 1 uur per dag lekker los lopen,rennen, apporteren, spelen ect.  Daarnaast komt dan het bovenstaande er nog bij,dit zal zich vaak tot de weekenden spitsen.

Wij wensen u alvast veel voorpret met al het bovenstaan,en in de eerste plaats met de komst van uw kleine toller pup!Heeft u nog vragen..schroom niet ons een mailtje te sturen of even te bellen. De gegevens staan elders op onze site.

Een prachtig stel...!

Een prachtig stel...!